Nieuws

 • Om de paar weken is er de Filmclub. Quote: "Eens per maand op maandagavond is ons Grand Theatre even het clubhuis voor filmmakers tijdens De Filmclub." Gisteravond ging het over Geluid. Muziekcompositie, nabewerking, lokatiegeluid - over dat laatste heb ik een kort praatje gehouden onder de titel 'Lokatiegeluid In Kontext'. Zo hoor je nooit van De Geluidsman, gisteravond waren er maar liefst 5 mensen die zich beroepshalve met Geluid bezighouden....
MSpraatje1 MSpraatje2
'Lokatiegeluid In Kontext' ging over mijn favoriete MS stereo opnametechniek, waarmee later in de montage met het schuiven van 1 knop het stereobeeld van zeer smal tot zeer breed kan worden omgetoverd. Zo kun je door middel van geluid een grotere kontext aan de film bieden, groter dan het visuele beeld dat zich toch binnen de vastgestelde kader van het scherm moet houden. Geluid kan de film van dit kader bevrijden...


 • In mijn kindertijd hing er zo'n gigantisch grote plank van hardboard, waarop een even gigantische zoekplaat geplakt, boven mijn hoofd. Er is zůveel te zien op zo'n plaat dat er zelfs na 2 jaar wel iets nieuws te ontdekken was. Ook al is eindelijk alles wel ontdekt, toch ben je er niet zeker van. En dus hangt die tť goedbestudeerde plaat nog 3 jaar boven je hoofd - je weet immers maar nooit!
zootje
Bij de opnames afgelopen zondag maakte ik zelf onderdeel uit van zo'n zoekplaatje. Een geluidsman is voor het camerabeeld een niet graaggeziene gast en dus om uit het beeld van de strenge camera te blijven moest ik mezelf opvouwen tussen Allerlei Spul en langere tijd verstopt blijven. Een paar lange kables zorgen ervoor dat het geluid op de camera wordt opgenomen, de mikrofoons zijn verstopt een paar meter verderop.
 
 • in de boot
Wat te doen kwa geluid bij drone beelden? Op het moment dat er een drone wordt ingezet, weet je zeker dat er een gemeen klinkend GIGAmug-geluid door mŪjn geluid heen zal komen. Das nie mooi!! In dit geval, waarbij Patricia van Theater Suer  al roeiend door het landschap kronkelt en van bovenaf de dronecamera meescheurt, leek het mij goed om wat losse geluiden van het roeien op te nemen. Het peddelen zelf, het klotsen van het water en de holle klank van de metalen boot - als die geluiden later subtiel toegevoegd worden aan de drone beelden raak je als kijker betrokken bij de persoon in de boot. En vervolgens bij die persoon in de boot in het onmetelijke landschap. Das dan wťl weer mooi!!
 • Afgelopen week was ik in Berlijn om de Linux Audio Conferentie bij te wonen. Het is een conferentie van mensen van over de hele wereld - veel software programmeurs maar ook gebruikers van deze software. De meeste mensen zijn toch wel de voorhoede in het denken en uitdenken van audio-gerelateerde software. Uiterst begaafde mensen die gewend zijn om out-of-the-box te denken en bovendien vinden dat alle informatie voor iedereen vrijelijk toegankelijk moet zijn. Ze geloven erin dat door mensen te koppelen en hun ideeŽn gratis weg te geven, de mensheid beter en sneller tot wasdom komt dan wanneer je alles afschermt en niets deelt. En dat spreekt mij aan. Waarom moeilijk doen als het makkelijk (en sneller!) kan?
Vrijdagavond was er een muziekavond; dat houdt in dat een groep mensen in het totale duister zaten te luisteren naar elektro-akoestische muziek. In quadrafonie natuurlijk. Dat wil zeggen, het geluid was "om je heen" en dus was er "no escape". Zo hebben we in het donker 2 uur lang geluisterd naar komposities met de meest bizarre geluiden die je niet kunt bedenken....smullen dus voor uw geluidsman! Verstoken van het visuele en recht tot de kern.
Zo was er bijvoorbeeld een kompositie van Andrť Bartetzki genaamd SHIFT, een stuk voor 140 geluidsgeneratoren. Mag het een onsje mťťr zijn? Graag zelfs. Op het moment dat je denkt dat het geluid niet dieper en intenser kan, komen er nog eens 30 oscilatoren bij.....en even later hetzelfde grapje...

 • 3 x = scheepsrecht. Deze mathematische vergelijking ging ook weer op bij een hektische en chaotische draaidag te Amsterdam. We waren met z'n 2en; Renť Duursma met zijn beeldapparatuur en ik met het geluid. Doel: het volgen van Stella. Zij was vrijwilligster in Vera en heeft nu een betaalde baan in de Stopera.

  De eerste keer dat het mis ging was al in de trein: WAAR IS MIJN TASJE MET ZENDERS GEBLEVEN? Pijnlijk want duur en die dag zeker nodig! Tweede keer dat het misging: TAS MET LENZEN VERGETEN IN DE KANTINE? Gelukkig na een spurt weergevonden. Derde keer: bij het snel volgen van Stella weer vergeten die tas mee te nemen WAAR IS DIE LENZENTAS NU WEER? Ook die was door een oplettende danser gevonden en netjes bij de Stopera afgeleverd. Het tasje met zenders was door de fietsgarage meneer te Groningen weer teruggevonden en had kennelijk daar uren open en bloot gelegen. Bloemetje voor de beste man! Wat een geluk - mijn vertrouwen in de mensen heeft een positieve duw gekregen!geluk
 • Tis een tijdje geleden dat ik hier wat schreef maar ben natuurlijk al die tijd wel bezig geweest met Geluid. Een onderwerp dat, als je er in duikt, steeds weer leidt naar nieuwe Geluidswegen die op hun beurt natuurlijk ook weer onderzocht moeten worden - zoveel te onderzoeken, het leven is te kort! De laatste maanden ben ik behoorlijk bezig geweest met het aanmaken van software instrumenten en effekten voor het programma Blue, een kompositie frontend voor Csound. Elke geluidsontdekking inspireert me tot het doen van...een nieuwe geluidsontdekking! Ik vrees dat het voor mij net te laat komt dat een mens makkelijk 120 jaar wordt.

Ik heb geluid gedaan bij een opdrachtfilm met De Loods. Deze is nu genomineerd en maakt kans op een prijs  bij de IFFR, aankomende 2 feb.. De film gaat over de helende werking die de door een aantal conservatoriumstudenten gespeelde muziek heeft. Lokatie: UMCG - het ziekenhuis dus. Was een leuke en fijne klus want a) ik nam het op in stereo b) je ziet de heilzame werking van live-muziek bij een patient binnen 1 minuut voor je neus gebeuren!

Nu nog even die prijs winnen.

 • 23 augustus was de premiere van de dokumentaire Een Gedroomde Samenleving, over Theater Te Water

foto: Icu Knevel, met vlnr: Ik, Saskia Jeulink, Arno Cupťdo

Vertoond op Noorderzon.
Geluid was deze keer om je heen te horen; het ging om een 5.1 geluidssysteem, speciaal toegesneden op een belangrijk tema in deze film, nl. VERBINDING. Dat gegeven deed mij besluiten om, via geluid, het publiek onderdeel van de film te laten zijn en bijvoorbeeld (virtueel) samen met de filmpersonages op de boot van Just Vink (kapitein van Theater Te Water) mee te varen. Motor achter, golven voor!

De dokumentaire zal nog maanden her en der in het noorden vertoond worden in bioskopen (5.1) en buurthuizen (stereo).


 • Niks aan de hand - ik leef nog!
liggen
We hadden de mogelijkheid om een ruwe surround geluidsmix van een film te beluisteren in de bioskoop Van Beresteijn - dank Kasper! In mijn thuisstudio kan ik ver komen met mijn 7.1 installatie, maar zo hard en ruim als in de bioskoop? Dit brengt toch allerlei oneffenheden naar boven. Geluidsovergangetjes van de ene scene naar de andere kunnen nog wat vloeiender, daar kan het Surroundkanaal nog wat harder maar moet het Center kanaal weer terug. Nuttige informatie voor de verdere afwerking van de geluidsmix....

O ja, die foto dus...ik lig daar te luisteren naar de Subwoofers die zich onder het scherm bevinden. Die produceren het allerlaagste geluid en geven daar waar het moet, een extra oempf mee. Omdat deze laagste geluiden niet altijd aanwezig zijn, zat (lag) ik te wachten op de volgende geluidsgolf en hoopte er op mee te mogen surfen.

 • Ik merk, dat bij het draaien van een LP (=langspeelplaat oftewel vinyl), er een lichte ruis in de muziek zit. Die ruis heeft er altijd al in gezeten, maar valt me de laatste jaren pas ťcht op; omdat ruis iets is uit het Analoge Tijdperk. Bandrekorder, kassette, radio, elektrische gitaar....ruisssss en brommmmm. Soms bemerk ik tijdens een draaidag ineens weer plots die Ruis! Ik schrik, de jaren vallen over me heen - ik ben weer kind...
Die ruis die ik op een draaidag tegenkom heeft altijd een praktiese oorzaak: het ruischen der hoge bomen! En in het Noorden waait het eigenlijk altijd wel. Duizenden blaadjes die samen ritselen, die worden samen de ruis. Dit ruisen is meestal niet gewenst bij filmopnames omdat het geen enkele funktie heeft in het kader van de camera - behalve natuurlijk als je bomen en wind filmt, en is dus meestal echt, tja, ruis in de opname.

ruis
Waar komt die ruis vandaan?

 •  Weer een filmdagje met Beno Hofman:reservť
 • Vandaag was er de gelegenheid voor een
test!in de bioskoop. Het gaat om het testen van een dokumentaire met 5.1 geluid.

Je kunt wel van alles leuk bij elkaar denken en uitproberen bij de geluidsmontage, maar het echte toetsen van het surroundgeluid moet toch echt in de ruime ruimte gebeuren. Geluidsbreedte en -diepte moeten korresponderen met wat er in beeld gebeurt. Of juist aanvullen! Voorbeeld: zo is het natuurlijk fantasties dat je geluiden off-screen kan laten gebeuren, in de LinksZij of RechtsZij speakers, om, wanneer de geluidsbron van achteren naar voren beweegt en uiteindelijk in beeld verschijnt, dat geluid ook op die manier mee te laten gaan. Het surroundgeluid kan de suggestie van het schilderijkader, waar het beeld voor de kijker in vast zit, openbreken en lucht en ruimte veroorzaken. Premiere op Noorderzon!

 • Nee - ik ben het niet altijd eens met de regisseur, maar met regisseur Saskia Jeulink hebben we een goede manier gevonden om tot een prettige oplossing te komen...
sterk!
U heeft vast wel door wie de winnaar van dit handgemeen was, dus daar zal ik u niet verder over lastig vallen!

Trouwens, onze film 'De Symfonie voor de VeenkoloniŽn' wordt weer eens gedraaid - nu in De Kolk in Assen.
Programma
11.00 - 13.15 uur Eight days a week - The Touring years
13.15 - 14.45 uur How to meet a mermaid
15.00 - 17.00 uur De kinderen van juf Kiet
17.00 - 18.35 uur Pauze, met de mogelijkheid soep en
brood te eten bij Fellini
18.45 - 19.35 uur Symfonie voor de veenkoloniŽn
20.00 - 21.30 uur Down to earth
 
 • Dit keer hebben we een Eervolle Vermelding gekregen voor de dokumentaire De Symfonie voor de VeenkoloniŽn. Uit handen van de jury van Het Noordelijk Film Festival te Leeuwarden. Jammer dat we de hoofdprijs niet gewonnen hebben, maar het is altijd appelen en peren vergelijken met zulke wedstrijdjes.
appels met peren      Noorderkroon

Elk met hun eigen attribuut :) : vlnr. de hengel (ik) - het tuinontwerp (Rixt) - de bezem (Carla) - de camera (Jeen). De foto laat ook zien wat een geweldige weersomslag we de laatste weken hebben moeten opvangen...
 • Zijn er nog meer liefhebbers van explosies? Ja hoor, - dus nu een explosie/of is het een implosie - van een oude TV : BOEM!!  Graag gedaan...
Anton van der Linden maakt een reklame filmpje en daar mocht ik het geluid voor doen. Een lange draaidag, die in een knal eindigde. Dus daarna met een glimlach naar huis :)

 
 • Voor het programma Landelijk Veranderlijk duiken we op een schone dag Friesland in, het platteland op. Op de foto beneden zie je dat ik De Gouden Mikrofoon vasthoud. Die mikrofoon is gemaakt van echt nepgoud  (doet het niet eens!) maar heeft een funktie: de kijker van de film ziet wie hier de baas is en de vragen stelt. In dit programma zijn dat de kinderen. Hoe zit het landschap in hun direkte omgeving in elkaar en hoe is dat zo gekomen? Ouderen/deskundigen proberen daar een antwoord op te geven. Dit alles wordt doorspekt met animaties die deze kinderen ook weer gemaakt hebben. 
u_zei?De Gouden Mikrofoon!!

Op de weg terug naar huis zagen we in de lucht een rookpluim in de vorm van een half hart. In de achteruikijkspiegel een 2de rookpluim. Bleek dat het om een neergestort vliegtuig ging, hoorden we later. Eerder die dag hadden we al 6 straaljagers gezien die in de lucht een hart tekenden. Omdat zij onze opnames verstoorden en wij allemaal even moesten wachten, heb ik (voor mijn archief) het geluid van deze straaljagers opgenomen toen ze nog met hun 6-en waren.

 • De lente heeft in alle hevigheid toegeslagen:
pluis
De artistieke foto is van Carla Veldhuis, presentatriese van het programma 'Tegels Eruit, Tuin Erin', een tuin-upgrade programma dat binnenkort weer op OOGTv wordt uitgezonden. Vrouw met de Groene Vingers is Rixt van De Korenbloem. Wat het weer betreft was het deze week goed raak. Dikke zon, maar wat mij met name opvalt is dat het de laatste jaren vaker en harder is gaan waaien. Ondanks de felle en warme zonnehitte was het gebruik van het bontje (of kavia zoals sommigen menen...) dan ook noodzakelijk. Vind ik wel jammer, maar helaas: het kost altijd wat hoge tonen, en ook in het laag gebeurt er iets met de klank  - vreemd genoeg. Maar als je het bontje niet gebruikt hoor je vooral BLLWWPHFFFRRRRBBLLLLL in je geluid...

 • PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT
De jury van het Genootschap voor de Groninger Persprijs heeft na rijp beraad gekozen voor drie nominaties voor de beste perspublicatie van 2015.
'Symfonie voor de VeenkoloniŽn' heeft net de 1ste pris voor Beste Groninger Film 2015 binnen, maar is dus nu ook nog genomineerd voor de Groninger Persprijs. Ben benieuwd wat er nog meer aan komt...
persprijs
  Epiloog: helaas bleef het bij de nominatie....

 • Stereo bestaat 50 jaar, kwam ik vandaag achter. Daarom schiet ik wederom in nostalgie-modus: als kind hadden we in onze hut een stereo cassettespeler, waarvan 1 spiekeruitgang kapot was. Eigenlijk een mono stereospeler dus. Als we zin hadden om met The Beatles mee te joelen, konden we dat 2 keer doen. Eerst het ene kanaal met voornamelijk de stemmen, daarna het andere kanaal met voornamelijk de begeleiding - eventueel aangevuld met galm van de stemmen van het ongehoorde kanaal. Karaoke avant la lettre!
Ik werk de laatste tijd veel in MSstereo. Dit is een techniek uit 1933(!) waar ik later, wanneer de geluidsnabewerking van de film aan de beurt is, alsnog kan beslissen hoe "breed" het stereogeluid moet worden. Die stereo-breedte moet korresponderen met het getoonde videobeeld, vind ik. Ook kun je dan heerlijk spelen met geluiden als dichtslaande deuren die je dan links of rechts "off-screen" kan laten gebeuren.
 • Gewonnen! Onze doku "Symfonie voor de VeenkoloniŽn" heeft de 1ste prijs, in de kategorie Non-Fictie . Dus hier de onvermijdelijke foto - samen met andere winnaars in de kategorie Fictie, Opdrachtfilm en Videoclip. Op naar de volgende film!!
2015

De jury bestond uit Thomas van den Berg (programmeur Cinetree), Albert Secuur (acteur), Harry Romijn (conservator Gronings AudioVisueel Archief) en juryvoorzitter Gerlinda Heywegen (filmjournalist voor o.a. De Filmkrant).

 Van begin tot eind heeft deze film de jury geboeid. We werden aan de hand
genomen op ontdekkingstocht, zowel historisch als muzikaal. Jeulink maakt
mooi gebruik van het symfonieorkest. We zagen de beproevingen van een
creatieve, voor de verandering natuurlijke samenwerking tussen de Randstad
en provincie in een soepel lopende documentaire. Ook vielen ons de prachtige
kadreringen op die een gestage decoupage toelaten. Dat past bij de rust die de
omgeving en het verhaal uitstralen. De film bouwt gestaag op naar zijn climax,
alle technische aspecten voelen verzorgd en beheerst. Wij zijn erg benieuwd
naar wat deze regisseur, cameraman en geluidsman verder samen zullen
ondernemen.


 • De digitale revolutie heeft veel tentakels die de maatschappij veranderen. Grote winkelketens sluiten, mensen komen op straat te staan, het begrip "werk" zal een andere definitie moeten krijgen. Ook wat betreft beeld en geluid is digitaal monteren al jaren de gewoonste zaak van de wereld. Dat de overgang naar een digitale wereld met kinderziektes gepaard gaat kan haast niet anders. Dit geldt ook voor het radiogeluid.
antenne
Binnen een aantal jaren zullen de FM radio uitzendingen stoppen. Dan moet heel Nederland een nieuwe digitale radio hebben aangeschaft, de zogenaamde DAB+ radio. Wat een enorme kans zou zijn geweest om de kwaliteit van de radio uitzendingen te verbeteren... maar helaas. Het luisteren naar de radio zal niet meer in HiFi zijn.

Ik weet nog dat in de jaren '70 sommige merken luidkeels aankondigden dat hun apparaten het embleem HiFi mochten dragen. Om dit predikaat te mogen dragen moest apparatuur aan strenge eisen voldoen. Dat kon voor de pickup, het cassettedeck, de versterker en de luidsprekers zijn. In de jaren '80 werd dit embleem overbodig omdat eigenlijk ALLE apparatuur aan deze eisen voldeed en wat betreft geluidsweergave vaak aan nog hogere eisen kon voldoen. Als eerste digitale voorbeeld was daar de CD speler.


Terug naar de digitale radio. De meeste digitale uitzendingen komen met maar liefst een kwaliteit van 64 kps de huiskamer binnen. Het geluid met deze resolutie kan het predikaat HiFi echt niet meer dragen, maar zo kun je wel veel meer zenders op zo'n DAB+ radio kwijt! We krijgen dus meer zenders met een veel mindere kwaliteit. Als geluidsman had ik natuurlijk liever gezien dat de digitale uitzending zo'n 256 kps of hoger was geweest, dan had je kunnen spreken van een vooruitgang in kwaliteit. Maar ja, in plaats van 1 kwalitatief hoog radio geluid worden nu dus 4 zenders gezet ( 4 x 64 kps ). Er valt dus 4 x zoveel te verdienen voor dezelfde bandbreedte. Alleen vervallen we weer op het nivo van vůůr de HiFi, begin jaren '50. Terug bij af...

Ik ga binnenkort een FM antenne plaatsen.

 • Groningen is bedekt met geluidsdempend sneeuw. Dat sneeuw wit is mag als bekend worden verondersteld, ja sterker nog - de uitdrukking "witte sneeuw" is een pleonasme, net zoals zwarte steenkool. Waar je misschien minder snel aan denkt bij sneeuw: het geluidsdempende effekt. Eindelijk klinken die vervelende brommers ineens minder vervelend- bijna dragelijk. Ook de visuele prikkel, namelijk het knullig voortbewegen van de ruiter te brommer door de rulle sneeuw kan mij een glimlach doen ontlokken. Het geluid van de brommer zit in een frekwentiegebied waar de mens een grote gevoeligheid heeft. Daar verwacht de mens, zoals bv. in spraak, nuttige informatie. Maar wat krijg je te horen: HJFS@RJHIOI;SE45VF09[4W5VW4!YV90NP....daar zijn we niet op gebouwd. Maar goed, nu is nu en dus is het even genieten van de positieve bijwerkingen van de sneeuw dus!sneeuw sneeuw!
 • Kennelijk vindt iedereen (en ook ik) de foto van de eenzame geluidsman in de VeenkoloniŽn op velerlei manieren mooi: de rust, de kleur van het gebied, de ruimte, de vogels maar ook het opwaaiende stof door de lawaaiige dorsmachines. Precies de ingrediŽnten waar de film over de Symfonie voor de VeenkoloniŽn over gaat. De mens, de machines, de natuur. Het Dagblad v/h Noorden schreef gisteren een recensie over de film, die zondag in de bioscoop van Veendam zijn premiere beleeft.
DvhN
Komt dat allen zien in Veendam of blijf gewoon thuis: het wordt binnenkort uitgezonden op PodiumTV maar zal als Festivalfilm ook gaan toeren. Wie weet wordt de film ook landelijk opgepikt?

 • de weg van het filmen naar vertoning is een lange:
opname de opnamedag

studiowerk als geluidsdokter  bios de bioscoop

"Wanneer wordt het uitgezonden?"..... "TVNoord??".....allemaal vragen waar het opname tiem mee te maken krijgt. "Volgend jaar december" en "Neen, dankuwel" is dan vaak het antwoord.

Elke fase van het maken van een filmische dokumentaire heeft zijn sjarmes en problemen:
 1. het maken van een geluidsplan; over het geluid van de film moet van te voren worden nagedacht. Hoeveel kanalen, welke mikrofoons etc.
 2. de opnamedag zelf. Eigenlijk het uitvouwen van het geluidsplan en het aanpassen aan veranderingen ter plekke.
 3. geluidsnabewerking: hoe bedoelt de regisseur het en hoe kan je dat in geluid versterken. Schuren en schaven aan ht geluid dat het een lust is....
 4. de vertoning op 20 december in de bioscoop. Dat vereist aanpassing van de montage want het moet op een manier die de filmprojektor kan lezen.

Kortom: de film is klaar. De vertoning van de film van Saskia Jeulink over het maak proces van het nieuwe lied van de VeenkoloniŽn (zie onder ergens) door Jurriaan Berger is op zondag 20 december in Veendam!

 • deze week hebben we heel wat afgereisd - van Groningen naar Drachten EN terug...
autootje
Daar draaiden we (Jeen de Vos en ik) op een school voor Speciaal Onderwijs, geheten: Talryk. Kinderen die extra aandacht nodig hebben krijgen dat daar, ondanks de konstante en niet-aflatende bezuinigingswoede van de overheid. Het filmpje moet een inkijkje geven hoe daar met man, vrouw en macht geprobeerd wordt een goede sfeer te kreŽren = kleine klasjes, veel aandacht -.

 • 2 intensieve draaidagen gehad in een filmische setting, samen met mensen van Sensu.
Als het bijna een wrap is (en dan bedoel ik niet de pannenkoek met smaakvolle inhoud, maar het einde van alle opnamen) moet er setnoise worden opgenomen. De "stilte" van de ruimte waar gefilmd is moet worden opgenomen; deze kan later worden gebruikt om overgangen tussen de shots - wat geluid betreft - soepeler in elkaar te laten overvloeien. Want eigenlijk is het nooit stil, beste luisteraars! Er is altijd wel wat verkeer of verwegge mensen. In het geval van deze film wou ik verschillende sferen hebben: rustig, stlstaand verkeer + rijdend verkeer + vrachtauto en een brommer. Nu is het moeilijk om met z'n 10en zo lang stil te zijn. De release na 3 minuten "stilte" te hebben opgenomen was dan ook groot.

 • Afgelopen zaterdag beleefden de Veenkolonialen de premiere van een nieuw Veenkoloniaal lied, met de titel "Serenade aan de VeenkoloniŽn". Om deze grote groep musici leuk op te nemen heb ik de Jecklin schijf ingezet, samen met BruŽl & Kjaer mikrofoons. Alleen al het stemmen van instrumenten is het beluisteren waard.
stadskanaal   schijf Jecklin schijf

 • Een draaidag waarbij alles uit de kast moet - en in de bus gaat!
bussie is al gekomenbussie_binnen 

 • Wij onderbreken voor een commercial - voor een programma waar ik aan meewerk:
'TEGELS ERUIT, TUIN ERIN'
Vijf stadse tuinen worden groene tuinen
In de 7-delige tv-serie worden vijf tuinen in diverse wijken van de gemeente Groningen tijdens een metamorfose van (bijna volledig) betegelde tuinen, groene tuinen gemaakt. Groot verschil met de tuinprogramma's van de commerciŽle zenders is, dat deze serie gaat over het inrichten van tuinen met weinig bestrating en worden ze niet volgepropt met planten. Het gaat over de gevolgen van het verstenen van tuinen (o.a. riool, opwarming, stadsnatuur). Materialen worden hergebruikt, planten van buren herplant en er is veel aandacht voor o.a. vogels en bijen in de tuin. Het laat zien hoe je (zelf) op verschillende manieren een onderhoudsvriendelijke tuin aanlegt. Aflevering 6 gaat over (de aanleg van) groene daken. En in aflevering 7 zie je hoe de tuinen er na twee maanden uitzien.
Morgen, donderdag 20 augustus, om 17.30 uur (en daarna ieder half uur herhaald) wordt aflevering 1 uitgezonden, op OOGTV (ook live via oogtv.nl). En daarna volgen zes afleveringen, telkens op donderdag.
NB. Het programma is -met uitzondering van aflevering 7- een herhaling (juni/juli 2015), maar voor wie het heeft gemist.... kan nu alsnog kijken!
Kijken via Youtube kan ook:
 • Stoffige opnames gemaakt met Saskia Jeulink, Arno Cupťdo voor de dokumentaire over het nieuwe lied voor de VeenkoloniŽn- de dorsmachine in volle gang. Thuis maar even met de perslucht aan de gang om de mixer weer schoon te blazen!
stoffff
 • Gisteravond hadden we een klein feestje: we vierden dat het 5 jaar geleden is dat het programma Beno's Stad (uitgezonden op OOGTv) voor het laatst uitgezonden is. Bovendien is het 5 jaar geleden dat de herhaling van dit programma begon op datzelfde OOGTv en het herhaalt zich nog steeds. Een zeer duurzaam programma dus! Het is een Geschiedenis programma en hoeft niet persť op een aktueel tema in te haken. Toch doet Beno Hofman nog steeds moeite om met een keuze uit de herhalingen dit wel te doen. 
feessie
Jarenlang maakten we elke vrijdag in 1 dag een aflevering, en eigenlijk zouden we dat nog steeds wel kunnen doen. Er komt alleen maar meer geschiedenis bij en aan interessante ideeŽn geen gebrek. Op de foto zie je cameraman Jeen de Vos met Beno Hofman, terwijl een herhaling draait op de TV, dat weer gefilmd is door Jeen de Vos (met mijn geluid).  Op naar de 7,5 jaar herhaling!! Met dus weer een herhaling in de vorm van een nieuw feestje....l'histoire se repŤte.

 • Nog een foto, een week later, genomen op het dak van een parkeergarage in de Skandinavische wijk van Groningen. In het kader van de langlopende serie TETE (Tegels Eruit, Tuin Erin).
dak

 • We werken aan een nieuw Tuinprogramma: Tegels Eruit, Tuin Erin. WWWAAATTT!! ALWEER EEN TUINPROGRAMMA?!! Ja, en dit is echt nodig: Nederland droogt uit. Het heeft de laatste tijd toch enorm geregend, hoor ik u denken? Ja, maar door al die tegels heeft het water geen mogelijkheid om in de grond terecht te komen.....het is dus een programma met een missie. In het kader van de landelijke Operatie Steenbreek.
tuin
                               zelfs in de kleinste stadstuin van 3 bij 3 kun je - behalve mij - nog groen kwijt!
                                                     Cameraman Jeen de Vos twijfelt nog even...

 • Zondagmiddag 14 juni van 1 tot 2 wordt een kompilatie van 3 van onze Gronings Joodse Erfenis dokumentaires uitgezonden op NPO2 (Joodse Omroep). En herhaald op NPOdoc op dinsdag.  Komt dat zien en horen...in MS stereo opgenomen.
Achteraf gesproken: een kleine 100.000 mensen hebben ons produkt gezien. Amaai, dat is half Groningen!
 • EfraÔm Milikowski van Atelier'92 wil een film over het bewogen leven van zijn moeder, Riek Milikowski - de Raat (kunstschilder, 96 jaar). Bewogen, omdat zij naast aktief lid van de CPN en Het Verzet in WOII ook als schilder zeker niet onverdienstelijk is.  kleur
In de afgelopen jaren zijn her en der een paar opnames en interviews met haar gemaakt, maar omdat zij er niet de persoon naar is om zelf de publiciteit te zoeken, is ze wat onderbelicht gebleven.
Nu moet er een trailer komen als opmaat naar een dokumentaire, maar het interview materiaal moet daarvoor behoorlijk worden verknipt. Omdat er verschillende klankbronnen gebruikt zijn met verschillende opnametechnieken, moeten klankleuren worden aangepast. Kadanzen, ritmes en klemtonen moeten binnen de zin worden verlegd om er een begrijpelijk verhaal van te maken. Soms mis ik net ťťn letter -die wordt dan net niet lekker uitgesproken. Dan is het zoeken, schuiven en schaven dat het een ware lust is!
 
 • Olv. regisseur Koen Leerink  worden 2 "prequels" opgenomen in een fotostudio in Den Haag. Leuk uitje zou je denken, maar zoals je op de foto kunt zien, heb ik niets van de stad - of de zee! - gezien.

               Vraag: Watwatwatwat zijn prequels??
               Antwoord: Het zijn die korte reklameboodschappen die je voor een YouTube filmpje ziet.

 • Vandaag gestart met de serie "Landelijk veranderlijk" van TOFMedia; ergens in het Noorden vertelt een deskundige aan een groep schoolkinderen hoe en waarom het landschap in hķn buurt er uitziet zoals het er uitziet. Vandaag was dat in het noorden van Het Noorden, daar waar wierden (=terpen) deel uit maken van het landschap. Kinderen wordt duidelijk gemaakt hoe wierden ontstaan zijn en hoe mensen er door de eeuwen heen leefden.

Om bij zo'n wierde te komen moesten we ons verplaatsen met 4 auto's, volgepakt met de kinderen - en de verteller - de meester - cameraploeg. Zo kroesten we door het dorp Doodstil. Ik had per ongeluk mijn mikrofoon in de auto nog open staan, hier een leuk stukje gedurende onze reis. Vlak voor Doodstil maken we zoveel mogelijk herrie (vervorming in  het geluid gewenst!), dan door Doodstil heen en na het bord 'Einde Doodstil' konden we weer los :)

 • Opnamen voor de dokumentaire in de VeenkoloniŽn (met Saskia Jeulink, Arno Cupťdo) zijn nu echt begonnen. Het bewijs is deze foto, waar ik aan een trekker hang:
trekker
Lekker weinig daar - af en toe een vliegtuigje dat lui over komt, de nijlganzen of een vrachtwagen die luidkeels opdoemt, gierend weer verlaat.... dit is het platte land.
Platter kan niet:

plat Hier leggen we een rail voor een glijdend shot.


 • Gefilmd met Lumineus, en wel over een zwaar onderwerp dat zeker aandacht verdient: kanker. Ze maken al jaren informatiefilmpjes over dit onderwerp en gaan het hele land door om bij ziekenhuizen en hospices informatie te vergaren. De bedoeling is o.a. om ook familieleden van patiŽnten op deze manier op de hoogte te stellen van wat een bepaald soort kanker doet en hoe het zich waarschijnlijk verder zal gaan ontwikkelen.
reageer
                            er ging een reageerbuisje in dit apparaat...maar wanneer komt-ie er ook weer uit....

Als een onderwerp "zwaar" is, heeft dat zijn uitwerking op de stem van de geÔnterviewden. De eerste 3 woorden worden met gewoon volume uitgesproken, maar daarna gaat men zachter praten. Waar woorden gewogen worden, gaat de luidheid van de stem naar beneden.  En dan is het opletten voor mij :). Mensen buiten, die koelkast en de verwarming moeten weg, uit en op nul. Wat overblijft is het suizen van het luchtverversingssysteem...

 • Mooi! Gewonnen!! Onze dokumentaire Het Is Nooit Stil , gemaakt door De Loods (Jasper Huizinga en Lotte Veltman) en waar ik het geluid van voor naar achter mocht verzorgen, heeft de 1ste prijs gewonnen in de kategorie Dokumentaire op de Groninger editie van het Internationale Filmfestival Rotterdam. 
prijs

 • Januari in Groningen = Eurosonic - Noorderslag. Samen met Paul Blom en presentatrice Ana Ivis gaan we een aantal lokaties bij langs, om snel wat muziek en interviews te scoren:
Ilse de Lange heeft gewonnen!
                              Ilse de Lange heeft de Ebba Awards gewonnen
Ik gebruik hiervoor de stereo instelling van mijn MSstereo mikrofoon systeem. Ik stel dus ter plekke de stereobreedte in en eenmaal thuisgekomen wordt het geluid nog wat nabewerkt. Dat moet, omdat de geluidsbeleving van een live konsert anders is dan wanneer je het later op TV terug hoort. Deze deun bijvoorbeeld (niet van Ilse), is op deze wijze opgenomen in Huize Maas. Als je goed luistert hoor je gerinkel van bierglazen.

 • Een zoekplaatje om de kerst door te komen:
assen
Samen met De Loods maken we een filmpje (voor intern gebruik) voor de gedeputeerden van de provincie Drenthe. Het onderwerp "kunst in de openbare ruimte" wordt onder de loep genomen. Op veel plekken in Drenthe is buiten Kunst te vinden, zoals schapen en paarden van steen en hout, geplaatst op rotondes. Best leuk! Als je daar een ochtendje geluid staat op te nemen, kan een mens behoorlijk draaierig worden.

 • Op het OrbitFest te Groningen (21 december) wordt muziek van ons gedraaid.
OrbitFest

Ons zijn Harry Viel en ik dus. Wij zijn al een poosje met onze samenwerking gestopt, maar de muziek blijft. Voor wie horen wil: we hebben 2 CDs samengesteld en deze zijn voor nop neer te halen bij Jamendo: http://www.jamendo.com/de/album/6789/  en http://www.jamendo.com/en/album/7428/

 

selfie

                                                     Mijn eerste selfie die ik niet eens zelf genomen heb.

Deel 5 uit de serie Het Verhaal van Groningen. Omdat het tema dit jaar "vervoer" is, had ik eigenlijk het geluid van de boot naar Schier hier willen plaatsen. Maar dat neemt te veel ruimte in op de website. Dus hier volgt een fraai geluid van ???? Inderdaad, de trein van Zoutkamp!??

 • De dokumentaire Het Is Nooit Stil - waarin ik me kon uitleven in geluid en gemaakt door Jasper Huizinga en Lotte Veltman - is op een gedeelde 2de plaats gekomen bij een Publiekswaardering, na vertoning op het Noordelijk Filmfestival te Leeuwarden. Op de 1ste plaatsen staan 2 films. Natuurlijk is het vergelijken van dokumentaires en films net zoals de Appels en de Peren. Allebei fruit, maar ja. Ook komen er op dokumentaires vaak minder mensen af. Maar de mensen, dŪe kwamen, gaven de dokumentaire het rapportcijfer 9.1!

Ik was helaas niet bij de uitvoering, maar het schijnt te zijn afgedraaid in een bioskoopzaaltje met een fantastisch geluidssysteem, waarin alle details van het geluid goed naar voren kwamen. Maar ja, ik was er niet bij maar moest werken aan de produktie hieronder :P


 • Afgelopen week druk bezig geweest met geluidsopnames voor de korte speelfim Lukas Aan Zee. Het speelt in Delfzijl. Ik wist niet dat Delfzijl zo feeŽriek kon zijn; het is maar net hoe je kadreert :P
Lukas
Het geluid wordt los van de camera opgenomen - er zijn maximaal 3 sporen gebruikt. Een kans voor mij om lekker door te halen met MS stereo geluid. Prachtige havendrones, opengaande gordijnen en doesjgeluiden vielen mij ten deel. En dat samen met een energiek team olv. regisseur Jordi Wijnalda. Al met al zo'n 10 mensen waren van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bezig, en dat 5 dagen lang.

 • DUO

Dit was het h0Ogtepunt van de dag: opnames met Beno Hofman en Jeen de Vos

Het Duo gebouw is namelijk na de Martinitoren het hoogste gebouw van Groningen. Van bovenaf klinkt de zuidelijke ringweg als een gewelddadige waterval; details gaan verloren.
 
 • Nu eens een romantische foto van een mens aan het werk.
aan het werk
Situatie: video opnames maken in een kroeg (cafť De Beurs), waar steeds meer mensen bij komen. Het eerste uur was het redelijk rustig, maar dat bleef niet zo :(  Mooi voor de eigenaar, minder voor de geluidsman. Waar leg je de grens en hoe lastig wordt het knippen van quotes voor de editor?

Het interview met Kees van der Hoef zal binnenkort worden vertoond in Het Groninger Forum.
 •  

 

 • mamamini
                                                               gedonder in de glazen, met Jeen de Vos en Beno Hofman


 •  Geachte lezer, waar gaat uw afval heen als u het toilet verlaten heeft? Groningen heeft een groot waterzuiveringsbedrijf, net buiten de stad. Duizenden liters vuil water (= rioolwater en regenwater) komen hier samen. Gezuiverd wordt het weer teruggespuugd het Eemskanaal in. Het lijkt de toekomst dat nieuw te bouwen wijken zelf hun rioolwater kunnen reinigen. Daarom draaiden we een informatief fimpje in de wijk Drielanden.
 • Opnames van een nieuwe muzikale dokumentaire zijn nakende. Er moeten nog wat centjes binnenkomen, toch moeten we nu al vooronderzoek plegen. Anders sta je daar! Met je spul voor een zaal met 80 mensen! Waarschijnlijk wordt dit straks een opname met 6 mikrofoons.
 • De komponist Jurriaan Berger zal een nieuw Veenkoloniaal lied schrijven. Van huis uit is Jurriaan een jazz-komponist/musicus, dus hoe het samenspel met de orkestleden zal zijn kan verrassend uitpakken.
          
                                                               even testen hoe het met de galm zit.....

 • Vakantie! Tijd voor de natuur! Op zoek naar een plek zonder geluiden van machines ben ik een paar jaren geleden uitgekomen op de poesta in Hongarije,  bij Fred en Vera op hun kemping (zo heet dat nu eenmaal op zijn Hongaars). Ik heb dan een handzaam opnameapparaatje mee voor je-weet-maar-nooit. En inderdaad: zo klinkt het er 's morgens 5 uur...wel vroeg maar wel mooi.
 • Na 2 weken noeste arbeid is de geluidsnabwerking van de doku Het Is Nooit Stil klaar!
Er zijn gedurende 1,5 jaar jaar 4 mensen gevolgd op het Groninger conservatorium
Ik heb kunnen konstateren dat deze studenten konstant onder zeer hoge druk moeten presteren. Het is nu eenmaal zo dat als je met geluid te maken hebt - zoals hier door het bespelen van een instrument - alleen het moment NU telt. Als je NU een foutje maakt kun je het niet meer terug nemen. Geen rektifikatie mogelijk...
De regie van de film is in handen van Jasper Huizinga en Lotte Veltman. De film duurt 76 minuten. Komt dat zien (en horen)!!
Het Is Nooit Stil
 • Deel 3 uit de serie Het Verhaal van Groningen. En, natuurlijk, een geluid van de motor van de GADObus uit de jaren zeventig. Deze bus kan ik mij nog heugen, geÔnteresseerde lezer!
GADO                                      daar bleek de motor te zitten.

ESAbus
  
Deze bus (1965) was indertijd sneller dan de trein. Luister naar het mooie geluid van deze autobus, de DAM - romantiek uit een Analoog Tijdperk...(we vergeten de vervuiling even).
 • Het Noord Nederlands Toneel  wil graag registraties van hun optredens. Het gaat vaak om 3-camera registraties en geluid. Enerzijds kunnen ze zo een goed archief aanleggen, anderzijds gebruiken ze het matriaal - sterk ingekort - als publiteitsmatriaal. Deze ingekorte versie kan worden verstuurd naar festivals of schouwburgen, waarna deze een keuze kunnen maken om de voorstelling in hun eigen programma te plaatsen.
schouwburg
 • Afgelopen zaterdag, zondag en woensdag was de vertoning van de laatse 4 dokumentaires De Gronings Joodse Erfenis in de synagoge van Groningen. Niet een heel makkelijke zaal voor geluid, want GALMmmmmmmmmm. Gelukkig was het P.A. systeem van een goede kwaliteit, zodat zowel de speciaal voor deze doku's gekomponeerde muziek als "mijn" geluid toch goed klonk. Bij een vertoning is het altijd maar afwachten hoe de zaal en de P.A. het samen gaan doen - klinkt toch anders dan in de luie stoel thuis. Deze vertoning betekent een einde aan een langlopend en indringend projekt: het onderwerp (oorlog, joodse mensen en hoe hun (klein)kinderen het een plekje proberen te geven) en de hoeveelheid draaimomenten. Fijn en jammer tegelijk. Alle dokumentaires in deze reeks ( 7 in totaal) zijn nu online te zien.
synagoge


 • Een paar dagen gedraaid op Schiermonnikoog - het is al weer even geleden dat we daar waren voor het filmen van een van oorsprong Berlijnse documentaire. Het verhaal is grof gezegd: op het eiland ligt een kerkhof, Vredenhof genaamd, waar sinds het begin van de vorige eeuw aangespoelde, vaak anonieme drenkelingen hun laatste rustplaats kregen. Zeker ook tijdens de WO2 spoelden hier lijken aan op de kust van Schier: Duitsers, Engelsen, Canadezen, Fransen. De lijken hadden dan al vaak een paar maanden in de zee rondgedobberd, aangevreten door vissen en vaak zonder hoofd. Ofschoon deze mensen in de oorlog elkaars vijanden waren, zijn ze op het Vredenhof door de Duitsers toch naast elkaar begraven, met saluutschoten en alle militaire eerbetoon. Nu maken soms verschillende families uit verschillende landen aanspraak op hetzelfde graf. De drenkeling had vaak geen papieren meer bij zich en men moest trachten te identificeren aan de hand van  kleding of zakdoeken met initialen. De film wordt vertoond op 4 mei 2015 op omroep MAX.
nacht

Wat betreft geluid valt het meteen op hoe "schoon" en rustig het is op het eiland. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van auto's en brommers. Deze apparaten zorgen op het vasteland voor een konstante drone die ongetwijfeld een druk legt op de menselijke psyche: hoofd

 •   Een paar zonnige dagen in Zuid-Nederland wezen filmen. Een last-minute huisje erbij en draaien maar.apparatuur
 • knip KNIP!
 • Een flink aantal dagen van maart, april, mei (en juni?) zullen in beslag worden genomen met de geluisnabewerking van een 6-tal documentaires: 4 afleveringen De Gronings Joodse Erfenis , 1 x Koos van Weringh en 1 x Het Is Nooit Stil . Alleen de laatste al, daar gaat het om een dokumentaire van 1, 5 uur! De meeste van deze documentaires hebben al meer dan een jaar filmwerk achter zich, en zullen dus binnenkort afgerond worden. Een behoorlijke oogst!
 • Het was weer tijd voor opnames van Eurosonic en Noorderslag, voor het programma Kunzt van  OOGTV (eindredactie: Paul Blom). Woensdagavond, donderdagavond en zaterdagavond hebben we een aantal bands gefilmd. Vera, Simplon, Grand Theater, Oosterpoort, Platformtheater, Spieghel, etc., zo'n 15 bands in 3 dagen. Een gevarieerd aanbod. We namen snel 2 of 3 nummers per band op, dan snel naar de volgende lokatie. Alles is gehengeld (stereo), later thuis afgewerkt en de volgende dag gesyncd en uitgezonden. Hier een deuntje dat in Vera is opgenomen.
 • RijnarchiefRijn2 Een bescheiden fotoverslag van het draaien van een documentaire in Keulen, aan de Rijn, Rijn, Rijn.
We vertoefden daar 6 dagen in het Prentenkabinet van Koos van Weringh en hebben alles gedraaid wat we moesten draaien. Ook al onze meegebrachte apparatuur is allemaal gebruikt; crane, slider, lampenset, softbox, verborgen zender, MSstereo...
Ook voor het afmixen van het geluid ga ik alles uit de kast halen.


 • De GGD Drenthe is verhuisd naar een lokatie aan de A28. Er werd een feestje georganiseerd voor de medewerkers en omdat ik toch al als geluidsman meewerkte aan een bedrijfsvideo voor die GGD vroeg men mij of ik een klein hoorspel wilde maken. De tekst is door medewerkers zelf ingesproken; het is een greep uit de telefoongesprekken die de mensen van de GGD dagelijks te verwerken krijgen. Maar dan iets opgeleukt natuurlijk.
De vertoning van het hoorspel vond plaats in een donkere ruimte.  De laatste minuut van het hoorspel kun je hier horen.  
 • Wat doe je als je viezig, regenachtig weer hebt en het dus te nat is om te draaien? Juist! Werkoverleg!
werkoverleg
Na uitgebreid overleg hebben we besloten dat we de shots, die we in gedachten hadden, maar op een betere (=drogere) dag moesten uitvoeren. Voor dezelfde film (De Gronings Joodse Erfenis) hadden we vorige week ook al zo'n regendag, en als je teveel regen in je filmpje krijgt geeft dat een druilerige sfeer - en dat heeft een te grote invloed op de rest van de film. Volgende week weer proberen, wordt vervolgd.
 • vroeger
Een filmdag van VroegerDichtbij, waar ik altijd graag aan mee werk. Het is bedacht door TOFmedia.
Kinderen van scholen ondervragen ouderen van hun dorp/stad over gebeurtenissen van vroeger. Later volgt een presentatie van de film in het dorpshuis. Pret voor jong en oud, het dorp loopt uit, de kinderen krijgen kinderchampagne en de burgemeester krijgt een kans om zich te laten zien en horen...
presentatie                                                         De vertoning in het dorp Dronrijp in Friesland.
Dit programma is uitgeroepen tot Beste Erfgoededucatie van Friesland.

 • Vandaag met Paul Blom van het programma Kunzt  (OOGTV) op pad: in winkels zijn er kleine groepjes (vaak 2 personen) die live muziek maken. Het idee erachter is dat mensen worden aangetrokken door de muziek en zo makkelijker de winkel ingaan en voor het eerst kennismaken met wat die winkel te bieden heeft. En natuurlijk een kans voor minder bekende groepjes om zich te presenteren aan een nieuw publiek. Opvallend waren de vele Duitsers die bleven hangen.

Ook voor mij een kans om snel een groepje muzikanten in stereo op te nemen. En dan op naar de volgende winkel. Omdat ik de stereo breedte regelbaar heb kan ik per lokatie de balans kiezen, zoals ik die mooi vind: de muziek natuurlijk maar ook, voor de sfeer, een beetje publiek in het stereo plaatje zetten.

 • Met Statement en Jeen de Vos schieten we een een filmpje met medewerkers van de GGD Assen. Binnenkort wordt daar op het nieuwe bedrijventerrein een gebouw in bedrijf genomen waarin ook de brandweer komt te zitten. En nog een bedrijf dat ik even vergeten ben. Bij de openingsceremonie wordt deze film vertoond.
Naarmate de dag vorderde kwamen de medewerkers helemaal los en werd het een dolle boel, zoals op onderstaande foto te zien is.


kast

In Assen is de spanning te voelen! Wat zit er in de kast?

 • Hoe het was in Israel? Warm! We waren daar in de week van 3/9 tot 10/9 en we hebben prima materiaal opgenomen. Het was voor de 2de keer dat we daar moesten zijn voor nieuwe afleveringen van De Gronings Joodse Erfenis. Vorige keer was 1,5 jaar geleden. Bij aankomst bleek mijn zendermikrofoontje ineens niet meer in het doosje van de mixer te zitten (Schiphol?) en moest ik het zonder stellen. Gelukkig heeft Beno Hofman (historicus/presentator), als het moet, een luide stem; een dragende stem die doorkomt op mijn hengelmikrofoon ook al is die niet direkt in de buurt...

Alles is in MS-stereo opgenomen en zo kan ik het dus lekker afmixen bij de geluidsnabewerking. Dat is erg prettig, want het kan in Tel Aviv zeer luidruchtig zijn. Men toetert elkaar de weg af en houdt geen rekening met de mede-weggebruiker. En nu, omdat het hoofdgeluid (= stem van presentator) op kanaal 1 zit, kan ik "verkeerslawaai" dat op kanaal 2 is terecht gekomen in- en uitschuiven wanneer ik maar wil.

                         Menno, Beno, Arno

 • De zomer is voorbij; gisteren is het filmen hervat en is weer een filmseizoen begonnen. 2 maand geleden waren we al begonnen met een filmpje over jongeren en depressiviteit, nu nog 2 draaidagen en dan zit het er weer op. Gisteren waren we op het athletiekparkoer om sfeer te halen voor een persoon die in deze film zit. Het idee is dat bv. door bewegen (sport) een jongere weer in aktie komt en niet blijft hangen in z'n negatieve spiraal. Helaas liep er een deelnemer tegen onze kamera die van het statief tuimelde en in 5 stukken uiteen brak. Zit je gelijk op 100den euro's schade. En maar hopen dat je 10 minuten later met een opgelapte kamera weer verder kan filmen...dat was ons dipje van de dag..
leuke en gratis athletiek animatie plaatjes

 • Onze medley van 3 afleveringen van De Gronings Joodse Erfenis wordt komende zondag 7 juli 2013 herhaald op De Joodse Omroep. Het is daar een paar maand geleden ook al eens vertoond - blijkbaar zijn ze blij met een Groningse bijdrage. Goed bekeken ook. We moesten wel de 3 afleveringen terugsnoeien tot een klein uur; anders past het niet binnen de uitzendtijd van de Joodse Omroep. Bart Wallet (historicus universiteit van Amsterdam) schrijft  een column over de doku. 
 • Gisteravond is een deel van de doku over het werkproces van beeldhouwster Natasja Bennink in de kerk van Appingedam vertoond. Voor het deel dat later nog aan de doku toegevoegd wordt, hebben we gisteren de laatste zaken gefilmd: de plaatsing van de 5 sokkels voor De Vijf Kussen van Appingedam en de onthulling van de beelden door de stellen die hiervoor model hebben gestaan. Natuurlijk was bij de vertoning van de film in de kerk niet alles goed te verstaan: deze kerk heeft een galmtijd van 7 seconden! De sfeer daarentegen was optimaal, ondermeer omdat het oudste stel dat model stond voor De 80+Kus veel familie en aanhang wist op te trommelen (30 mensen). Wat geluid betreft: bij Natasja was het gedurende de opnames goed te doen om een zender te verstoppen onder haar kleding. Soms was er wel wat geschuur van het kontakt met de huid of kleding (bij mannen is het probleem borsthaar!) te horen, maar dit gebeurde meestal op momenten dat ze niet sprak en het kan dus in de geluidsnabewerking weggehaald worden.
    Na een interview met Natasja Bennink, Theo Ligthart (kamera) en in de verte staat Marleen Godlieb (regie). Meer foto's zijn te zien op Facebook

 

 • Voor de tweede keer een film gedraaid voor het VNO-NCW , met Jeen de Vos en het team van Statement . De eerste was een jaar geleden. Over deze film kan ik weinig zeggen, want de bijzondere filmlocaties moeten geheim blijven. Anders zou het WOW-effect verloren gaan. Ook, geheel tegen de tijdsgeest in, werd er niet over deze filmopnames getwittert. Dus ik zeg er verder niets meer over....vanaffffff....NU

  ......just another day at the office.....

 • Weer eens met Beno Hofman en Jeen de Vos een filmpje geschoten. Onderwerp: Het Prinsenhof. Het hotel/restaurant is nog geen jaar open, ligt op 60 meter van de Martinitoren en heeft een rijke historie; "In de 15de eeuw woonden hier monniken, de zogeheten Broeders des Gemene Levens.", zo begint het script. Er zijn vele leuke nisjes en hoekjes, omdat hier vele malen verbouwd en aangebouwd is.  En - omdat het altijd leuk is om weer eens met beide heren te werken - een kiekje:

beno

 • Onder de bezielende leiding van Marleen Godlieb volgen we het proces dat Natasja Bennink doormaakt bij het verwezenlijken van een welhaast onmogelijke taak: het vervaardigen van een 5-tal beeldgroepen van kussende hoofden - en dat binnen een paar maanden. Hoe is het werken onder deze tijdsdruk, werkt iedereen en alles wel mee? In juni moeten deze beelden op hun plek staan: in het centrum van Appingedam. Dan zal ook de dokumentaire vertoond worden. Nog meer foto's zien hier te zien.

                                        vlnr: Marleen Godlieb, Menno Knevel, Theo Lighthart

 • Goed nieuws: er komt een 2de serie Gronings Joodse Erfenis. Er is voldoende geld binnen en dat betekent dat we in september wederom naar IsraŽl moeten voor nieuwe opnames. We mikken op 4, 5 afleveringen - aan onderwerpen geen gebrek, maar zoals gewoonlijk hangt het af van de ÄÄ.

IsraŽl

helaas is IsraŽl een stuk smaller dan deze foto doet vermoeden...

 • De opnames voor het Groninger conservatorium gaan hun laatste fase in. Er staan flink wat opname momenten gepland de komende weken en ik vrees dat mijn vakantie dagen beperkt zullen zijn :(   Astrid, de klarinettiste, was in De Wereld Draait Door te zien. Hebben jullie vast een idee!

De geluidsnabewerking van deze doku zal een hele klus worden, zeker ook omdat er creatief met geluid gedaan zal worden. Helemaal te gek natuurlijk, maar ook spannend in de zin van: je kunt wel geluidsideeŽn hebben bij de geluidsmontage - maar of ze samen met de beelden zullen werken is de vraag. We zullen zien/horen! Houdt je van de straat en dergelijke...

 • De film "Tuberculose en Beatrixoord" gaat 9 maart op de Open Dag van Beatrixoord in premiereTuberculose is nog overal in de wereld aanwezig en heeft verschillende resistentievormen. In Haren wordt een nieuwe vleugel in gebruik genomen om moeilijke gevallen op te kunnen nemen en te behandelen. Deze film, waar ik geluid en geluidsnabewerking voor heb gedaan, wordt bij de opening vertoond. Geen idee of de film nog bij een omroep wordt aangeboden. Dus u zult naar Beatrixoord moeten komen :)
 • Voor het programma Kunzt van  OOGTV  gaan we 4 avonden op pad om 'hit and run' opnames te maken van het popfestival Eurosonic en Noorderslag. Dat betekent voor mij: geen tijd om een lijntje (= geluidskabel) van de PA mixer te krijgen, maar mobiel blijven om 3 nummers leuk op te nemen en - ůp naar de volgende lokatie en de volgende band. En dan ben ik weer blij met mijn stereo microfoons! Om een beetje goed geluid in die takkeherrie te krijgen moet ik snel los van de kamera om een goede geluidspositie te zoeken. Niet zelden is dat tussen de hossende menigte...  Maar soms ook gebeurt het in kroegen of een muziekschool, waar het wat rustiger is en ik met mijn apparatuur rustig een goede positie kan kiezen. Toch valt me op dat er eigenlijk helemaal geen gedoe is van  mensen die in dronken toestand mijn hengel proberen te pakken; iedereen vindt alles leuk en probeert het ook leuk te houden. 

ik

 • Deze week 3 keer uitgerukt met Statement om een nieuwjaarsboodchapfilmpje voor de gemeente Delfzijl te maken. Het was de bedoeling om er een klein compact filmpje van 3 minuten van te maken, maar naarmate de week verstreek kwamen er steeds mensen bij die ook in dit filmpje moesten worden opgenomen; Delfzijl gaat flink op de schop, meerdere plannen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld worden komende jaren uitgevoerd, startende in 2013.  Allerlei belanghebbenden (burgemeester, winkeliersvereniging, Akzo, makelaar en anderen) krijgen een plaatsje in de film.

Het is mooi om de drone van de haven op te nemen (in stereo natuurlijk). Altijd prijs. Nog mooier zijn de geluiden die ik even mocht opnemen bij Akzo - Klein Pernis van Het Noorden. Gesis, gedreun, gekreun en geratel...een feest voor het oor! Zien was wat minder fijn: ik moest een helm op die, doordat ik ook een hoofdtelefoon op heb, op een belacherlijke stand komt te staan. Zie foto! Verder een beschermende bril en nog een rood ding waar je aan moest trekken in geval van gevaar - wat zou dat geweest zijn? Kortom een hoop gestuntel met al die spullen aan en om je heen.

Akzo

 • De eerste sneeuw van het jaar - en toch moest er gefilmd worden voor de serie VroegerDichtbij. In het veengebied van zuidoost Drenthe. De reis Groningen - Weiteveen kostte maar liefst 2 uren, om te contateren dat ook het veen onder een laag sneeuw lag :) Wat geluid betreft was het ook anders dan anders; geluid wordt door de sneeuw geabsorbeerd en het klonk een stuk ijler dan anders. En dat al in een gebied waar het zo stil is dat er momenten waren dat de meters van mijn mixer totaal niet uitsloegen. Ganzen hoorde je al van verre aankomen....

puntzak2      lunchtijd!

 • De conservatorium film met Jasper en Lotte biedt mij de gelegenheid om eens flink te keer te gaan met geluid. Op een x moment had ik 6 sporen geluid meelopen: een piano in stereo, de hengel in MS stereo, een verborgen microfoon op de hoofdpersoon en een sync kanaal. Later wordt dit sync gelegd en wil ik het zo afmixen, dat niemand meer in de gaten heeft wat een werk het was om het zo te krijgen :) Een echte uitdaging voor de geluidsman!
 • Met Jeen de Vos bedrijfsfilmpjes gemaakt, o.a. over een nieuw bouwproject van de gemeente Drachten; mogelijk nieuwe bewoners worden al in een zeer vroeg stadium betrokken om hun nieuwe wijk - midden in een natuurgebied - vorm te geven, en wel zo, dat het in de natuur opgaat. Snood plan. En mooi weer een kans om natuur (wind, koeien, vogels...) in stereo op te nemen.
 • Op 10 oktober is TOF Media met "Vroeger Dichtbij" uitgeroepen tot 'beste erfgoededucatieproject van Fryslan 2012". Dit project loopt al jaren en het is gewoon leuk om met kinderen te werken. Sommige kinderen zijn stil voor de camera, andere zien hun kans op eeuwige roem. Omrop Fryslan heeft er verslag van gedaan.
 • de serie VroegerDichtbij van TOFmedia is weer begonnen.  Op een school ergens in het Noorden vertellen senioren (waargebeurde) verhalen over lokale belangrijke gebeurtenissen. Vaak over WOII, maar ook oudere verhalen over ridders en kastelen waarvan er alleen nog een ruÔne terug te vinden is. Een aantal kinderen en desbetreffende senior lopen samen rond, gaan op onderzoek uit, wij filmen dat weer en later worden animaties en het gefilmde samengevoegd. Dan wordt het vertoond; vaak lopen hele dorpen uit om het filmpje van hun kinderen en senioren te bekijken.

animatie

 • 31 augustus: Een weekje draaien op Schier met een Duitse ploeg uit Berlijn - ben benieuwd wat hun manier van werken is. In elk geval was de term MS Stereo voor hen een standaard term.

In Duitsland is er in het algemeen meer aandacht voor de kwaliteit van zowel het beeld als het geluid dat op de televisie komt. Zo wordt alles in 5.1 Dolby Surround uitgezonden, maar is om te schakelen naar stereo. Verder blijkt dit uit het feit dat een geluidsman als vast onderdeel van een cameraploeg wordt gezien.

 • 29 augustus: opnames in een vliegtuigje met een acteur, Albert Secuur. Geluid is los opgenomen op SD kaart. Kan later worden sync gelegd doordat Rob een echte 'Klap' had! Na de landing (in zo'n toestel toch even wat anders) hebben we opgelucht geapplaudisseerd.

 • Tijdens een heerlijke vakantie in Hongarije bij Fred en Vera,  krijg ik een mailtje om te draaien (na die vakantie!) met Koen de Koning. In Hongarije had ik een handzaam quadrofonisch opnameapparaat meegenomen.
  Fred en Vera en ik vonden het een leuk idee om een korte impressie in geluid onder hun website te plaatsen. Intussen staat-ie er op, een soundscape van een dikke 2 minuten, bedoeld om in herhaling te beluisteren.
 •  Begonnen met de eerste filmopnames voor een documentaire met als werktitel 'Het is nooit stil'. De documentaire zal gaan over het Gronings Conservatorium. Er zal gedurende een periode van anderhalf jaar zo nu en dan wat worden geschoten. Dan wordt er gemonteerd.

Geluid en geluidsnabewerking spelen dus wellicht een nog grotere rol dan bij andere docu's. Er zullen een aantal mensen gevolgd worden gedurende een jaar, zodat goed hun ontwikkeling zal kunnen worden gevolgd.
Ik wil zoveel mogelijk in stereo opnemen (MS stereo).

 •   22 juni was De Dag Van De Architectuur. In het Grand Theater te Groningen was de premiere van de documetaire 'In Context', een film over twee bekende, in Noord-Nederland woonachtige archtitecten Cor Kalfsbeek en Gunnar Daan. Ze hebben hier in het Noorden nog al wat ontworpen en gebouwd. Het is een goede film geworden en is in de pers zeer goed ontvangen. Voor mij als geluidsman lag met name de uitdaging in een roadmovie-achtig onderdeel in deze documentaire en de geluidsnabewerking.
Cor en Gunnar

 •  Op 12 juni was er een bedrijfsvideo te doen met Roeland, over Accolade, een grote woningbouwvereniging in Friesland. De werknemers deden allerlei activiteiten zoals boogschieten, bergbeklimmen e.d.. Allemaal tot doel een verbeterd inzicht wat betreft klantvriendelijkheid en persoonlijke groei. Die zelfde avond is de film gemonteerd een vertoond aan de medewerkers.

 •  Op 29 april was de premiere van 3 documentaires in Forum Images te Groningen met als paraplu titel: Gronings-Joodse Erfenis. Het gaat over Groninger Joden en hoe ze met WOII  - en de gevolgen daarvan - omgaan.  Dit dreunt nog generaties door. Ten behoeve van deze opnames zijn we ook in Israel geweest. Het geluid is los opgenomen en later ondergestoken en gelijkgelegd.
publiek GJE